Yayınlar

Bilgi Notu V: Türkiye'de Afet Risk Azaltma Politikaları ve Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü

Bilgi notlarımızın sonuncusunu "Türkiye'de Afet Risk Azaltma Politikaları ve Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü" hakkında hazırladık.

Türkiye, 2015 tarihinde 187 ülkeyle birlikte uluslararası bir bildirgeyle Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesini (2015-2030) kabul etmiştir. Bu kabulle birlikte afet risk azaltmaya ilişkin Sendai Çerçevesinde belirlenmiş hedefleri, ülke sınırları içerisinde de hedef haline getirmiştir.

Sendai Çerçevesi ayrıca sivil toplum örgütlerinin afetler konusunda insan haklarına dayalı izleme ve raporlama yapmasına olanak sağlayan bir sistem sunmaktadır. Sivil toplum örgütlerinin bu paydaş Katılım Mekanizmasına üye olması ve bu surette politika yapım ve insan hakları izleme süreçlerine dahil olmaları mümkündür. Üyelik gerçekleştiği takdirde uluslararası toplantılar paydaş sıfatıyla takip edilebilir. 2022 itibariyle Paydaş Katılım Mekanizmasının 90 farklı ülkeden 620 üyesi bulunmaktadır.

"Türkiye'de Afet Risk Azaltma Politikaları ve Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü" hakkında hazırladığımız bilgi notumuz için aşağıdaki görsele tıklayabilirsiniz.