BM Biyoçeşitlilik Sözleşmesi'nin biyoçeşitliliğin korunması, biyoçeşitlilik unsurlarının sürdürülebilir kullanımı ve genetik bazı aktarımlardan kaynaklanan birtakım avantajların herkes tarafından adil ve eşitlikçi bir şekilde paylaşılması gibi çeşitli hedefleri bulunmaktadır.
Sözleşmenin altıncı maddesinde tanımlanan "ulusal strateji ve eylem planları" ise aslında sözleşme taraflarının yükümlülüklerini tüm düzeylerde uygulamak için öngörülen çeşitli politika araçlarını ifade etmektedir. Ulusal strateji ve eylem planları ile biyoçeşitliliğin ve sağlıklı ekosistemlerin korunmasına yönelik planlama kolaylaştırılır ayrıca ilgili kaynakların sürdürülebilir kullanımını ve genetik çeşitliliğin faydalarının eşitlikçi bir şekilde paylaşılması sağlanmaktadır.
Bu strateji ve planlara insan haklarını entegre etmek; sistemsel veya yapısal tüm eşitsizlik ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması bakımından önemlidir. Bu nedenle özellikle ötekileştirilmiş kişi ve toplulukları, biyoçeşitliliği korumak ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmak amacıyla karar verme süreçlerine dahil etmek, bu kişilerin bilgiye ve adalete erişim haklarını kullanmaları için güç verecektir.
Bu kılavuz, BM sistemlerinin unsurları olan tüm devletler, politika yapıcılar ve ilgili diğer paydaşların oluşturacakları ulusal strateji ve eylem planlarına insan haklarının nasıl entegre edileceği konusunda yol göstermektedir.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından hazırlanan yayının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.
Etkiniz AB Programı desteğiyle çevirdiğimiz "İnsan Haklarının Ulusal Biyoçeşitlilik Strateji ve Eylem Planlarına Entegre Edilmesine İlişkin Kılavuz" adlı yayını insan hakları hukukçuları, biyoçeşitlilik ve ekosistem koruma alanında çalışan tüm yurttaşların ilgisine sunuyoruz.
Yayınımıza aşağıdaki görsele tıklayarak erişebilirsiniz.